Graffiti spuiten

Graffiti en de gezondheid

Rode spuitbusBent u van plan om als nieuweling ook graffiti te gaan spuiten? In dat geval zijn er een aantal factoren waar u rekening mee wilt houden. In eerste instantie is er de impact van de graffiti op uw gezondheid. Veel mensen weten het niet, maar de verf wordt tijdens het spuiten deels verneveld en die fijne nevel komt slechts voor een deel op de muur terecht. De andere deeltjes waaien in de richting van de artiest en dat kan er voor zorgen dat u ze continue inademt. Deze fijne dampdeeltjes komen uiteindelijk in de longen terecht waar ze zich nestelen om er vervolgens niet meer uit te komen. De gevolgen kunnen op middellange tot lange termijn zeer ernstig zijn waardoor het wordt aangeraden om passende bescherming te dragen.

Gewone mondmaskers volstaan niet!

Veel beginnende graffiti-artiesten zijn zich slechts deels bewust van de gevolgen die dit kan hebben voor hun gezondheid. Men kiest er dan ook voor om de verf gewoon te spuiten zonder bescherming of door gebruik te maken van niets meer dan een gewoon mondkapje. Dat is echter niet voldoende. Deze mondkapjes zijn bedoeld om met name stof en bijvoorbeeld zand op te vangen, maar beschikken niet over een dampfilter waardoor ze de schadelijke stoffen in principe even vlot doorlaten als wanneer u geen bescherming zou dragen. Vooral bij frequent gebruik is het dan ook aan te raden om gebruik te maken van een speciaal dampmasker.

Het gebruik van dampmaskers

Door gebruik te maken van een zogenaamd dampmasker zorgt u er voor dat de damp die wordt opgevangen wordt gefilterd. Hierdoor bereikt deze de mond niet waardoor er geen directe schade wordt toegebracht aan uw gezondheid.

Bent u het slachtoffer geworden van bekladding met graffiti? In dat geval hoeft u zich geen zorgen te maken. De nevel is dan namelijk al lang weg waardoor deze geen gevaar meer vormt voor de gezondheid. Let wel, ook tijdens het verwijderen van de graffiti is het belangrijk om rekening te houden met de schadelijke stoffen die op deze manier kunnen vrijkomen.