Wetgeving in België

Er is een tijd geweest dat graffiti in Europa overal verboden was. Dat bracht een schokgolf van protest teweeg en het had als enige gevolg dat graffiti te pas en te onpas overal opdook. Straatjongeren deden niets liever dan gevels bekladden en ook monumenten moesten er vaak aan doen geloven. Om tegemoet te komen aan de wensen van de graffiti-artiesten werd er voor gekozen om deze vorm van moderne kunst toch opnieuw toe te staan, hetzij tegen strenge voorwaarden. We gunnen u graag een kijkje in de graffiti wetgeving in België en Europa.

Aanvragen van een vergunning

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat het vandaag de dag mogelijk is om graffiti eveneens in te zetten voor verschillende promotionele doeleinden. Hoewel dat perfect tot de mogelijkheden gebeurt en er diverse vormen van graffiti bestaan zoals de ‘reverse’ variant waarbij er geen structurele schade wordt aangebracht aan gebouwen of monumenten is het wel zo dat er hier steeds een vergunning voor dient te worden aangevraagd. Doet u dat niet en brengt u toch de graffiti aan, dan zal dat u doorgaans op een aanzienlijke boete komen te staan. Denk dus altijd goed na voordat u graffiti aan gaat brengen op plaatsen waar het niet zomaar is toegestaan.

Toegestaan op specifieke locaties

Verschillende steden met een jong hart in België kunnen zich wel vinden in het moderne karakter van de kunst die graffiti wordt genoemd. Omwille van deze reden worden er in diverse steden en gemeenten locaties voorzien voor graffiti-kunstenaars. Op deze locaties mag men naar eigen inzicht een mooie muurschildering maken, maar uiteraard gelden daar verschillende voorwaarden voor. Zo mogen de tekeningen niet aanstootgevend zijn, mogen ze geen politieke of religieuze boodschappen bevatten en ga zo maar door. Hoe dan ook vormen deze locaties voor veel graffiti-artiesten een absolute uitlaatklep waardoor ze minder nood hebben aan het spuiten van graffiti op plaatsen waar het niet is toegestaan.

Wat kost gevelreiniging?

Achterhaal de exacte kosten voor het verwijderen van graffiti door gebruik te maken van onze offerte service. Laat uw gegevens achter en kom direct in contact met specialisten. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Bekijk ook deze pagina’s:

> Graffiti
> Anti-graffiti coating
> Bekladding
> Gebruikt materiaal
> Gevelreiniging
> Illegale graffiti
> Waarom graffiti?
> Zelf graffiti verwijderen
> Offertes