Graffiti geschiedenis

Tegenwoordig wordt vaak naar graffiti verwezen als zijnde een vorm van vandalisme. Toch vertelt het verleden ons iets helemaal anders. Zowel de oorsprong als de evolutie die graffiti in eerste instantie heeft meegemaakt wijst in de richting van een vorm van kunst.

Daarnaast was het een mogelijkheid voor diverse doelgroepen om zich uit te drukken of kenbaar te maken ten opzichte van anderen. Het is dan ook jammer dat deze op zich pure vorm van kunst door een aantal kwaadwillige individuen is aangegrepen om schade te veroorzaken aan gebouwen en monumenten.

De oorsprong van graffiti

Wanneer we naar de oorsprong van graffiti kijken stellen we vast dat deze eigenlijk vrij onschuldig is. Ten tijde van de Romeinen in de Klassieke Oudheid werd graffiti namelijk al gebruikt op muren en monumenten. Toen werd het niet als vandalisme gezien of als een vorm van bekladding, maar ging het vaak om politieke boodschappen en aankondigingen die gedaan werden met betrekking tot bijvoorbeeld gladiatorenspelen.

Een bekend voorbeeld van een plaats waar deze vroege vorm van graffiti voor kwam was het Italiaanse Pompeii. Dat is echter niet de enige locatie, ook Vikingen staan er om bekend op plaatsen die ze bezochten hun ‘sporen’ na te laten. In met name het Schotse Maes Howe zijn daar nog de resultaten van te bezichtigen.

De geboorte van de moderne graffiti

De geboorte van de moderne graffiti vond plaats in een al even onverwachte periode, namelijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Toen lieten soldaten van het Amerikaanse leger overal waar ze kwamen de woorden ‘Kilroy was here’ achter, steeds voorzien van een Mr. Chad afbeelding. Tot op heden wordt deze vorm van graffiti nog overal ter wereld waar het Amerikaanse leger kwam aangetroffen.

Gaande van openbare toiletten tot zelfs de top van het Vrijheidsbeeld in New York. Aan het eind van de jaren zestig werd het voorbeeld van de Amerikaanse soldaten overgenomen door de jeugd in Philadelphia. Zij plaatsten hun tags op treinstellen en in metro’s en de trend was meteen gezet. New Yorkse kunstenaars vonden het concept van graffiti bijzonder interessant waarna het werd opgepikt door kunstenaars van over de hele wereld. Het hoogtepunt van deze trend vond plaats tussen 1985 en 1995.

Wat kost gevelreiniging?

Achterhaal de exacte kosten voor het verwijderen van graffiti door gebruik te maken van onze offerte service. Laat uw gegevens achter en kom direct in contact met specialisten. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Bekijk ook deze graffiti pagina’s:

> Graffiti
> Graffiti en de gezondheid
> Graffiti en preventie
> Graffiti en verfsoorten
> Anti-graffiti coating
> Gebruikt materiaal
> Waarom graffiti?
> Zelf graffiti verwijderen
> Graffiti verwijderen offertes