Graffiti spuiten

Illegale graffiti

Tegenwoordig maken we een structureel onderscheid tussen legale en illegale graffiti. In principe stelt de wetgeving in Vlaanderen en grote delen van Europa dat deze vorm van expressie is toegestaan op de daarvoor voorziene plaatsen. Vaak gaat het om de grote muren van bijvoorbeeld fabrieken die door de eigenaar zelf ter beschikking worden gesteld van de kunstenaars. Verder kan het ook gaan om bijvoorbeeld muren aan de kant van de weg of om verlaten locaties die door de stad of gemeente specifiek worden toegeschreven aan graffiti-kunstenaars. In deze gevallen is het spuiten van graffiti perfect toegestaan en dus niet illegaal.

Spuitbus illegaal gebruiken

Graffiti bij nacht

Wanneer u opmerkt dat er tijdens de nacht op een bepaalde locatie graffiti wordt gespoten, dan kunt u er haast zeker van zijn dat het gaat om illegale graffiti. Hoe we dat zo zeker weten? Tegenwoordig hebben graffiti-kunstenaars eigenlijk geen enkele reden meer om het graffitispuiten weg te stoppen, tenzij ze het doen op locaties waar het niet is toegestaan. Gebouwen die eigendom zijn van particulieren, monumenten en alle voertuigen kunnen bijvoorbeeld niet op een rechtmatige manier worden bespoten met graffiti. De graffiti die hierop wordt aangebracht is dan ook illegaal.

Wat te doen tegen illegale graffiti?

Er valt weinig te doen tegen illegale graffiti, in het bijzonder omdat de spuitbussen vrij in de winkels gekocht kunnen worden. Het beste wat u kunt doen wanneer u geconfronteerd wordt met illegale graffiti is deze zo snel mogelijk verwijderen. Op deze manier zult u de maker van de graffiti ontmoedigen en zorgt u er tegelijkertijd voor dat de impact op uw gevel zo beperkt mogelijk wordt gehouden. Wist u dat het mogelijk was om een speciale coating op uw muren aan te brengen om ervoor te zorgen dat spuitbusverf niet goed kan hechten? Hierdoor wordt het vrij eenvoudig om de tekeningen zelf te verwijderen. Bekijk pagina anti-graffiti coating.

In sommige gevallen kan ook uw gemeente het graffiti verwijderen. Het is daarom verstandig om tevens contact met uw gemeente op te nemen.

Wat kost gevelreiniging precies?

Achterhaal de exacte kosten voor uw opdracht door gebruik te maken van onze offerte service. Laat uw gegevens achter en kom in contact met specialisten in uw regio. Gratis en vrijblijvend!