Is graffiti vandalisme?

Vandaag de dag bestaan er nog steeds grote meningsverschillen over het gebruik van graffiti in het straatbeeld. Veel mensen, vooral ouderlingen vinden het toepassen van graffiti een vorm van vandalisme. In de praktijk is dat uiteraard niet zo.

Graffiti is tegenwoordig ook niet langer illegaal, maar dient wel verplicht te worden aangebracht op speciaal daarvoor voorziene plaatsen. Door de jaren heen hebben verschillende steden en gemeenten er voor gekozen om verspreid over hun gebied een aantal plaatsen aan te geven waar kunstenaars hun kunsten met graffiti mogen tonen. Er is dan ook pas sprake van vandalisme wanneer er illegale graffiti wordt toegepast.

Kunst versus vandalisme

Bovenstaande maakt reeds duidelijk dat er een grondig onderscheid moet worden gemaakt tussen graffiti als kunst en als vandalisme. In het eerste geval gaat het vaak om prachtige tekeningen die worden gemaakt door ervaren artiesten. In het tweede geval gaat het vaak om jongeren die het zien als een schreeuw om aandacht. Het is jammer dat graffiti mede door het aanbrengen van vaak gruwelijke spreuken of tekeningen op plaatsen waar ze niet gewenst zijn zo een slechte naam heeft gekregen, want in de praktijk kan deze moderne vorm van kunst ook erg mooi zijn.

Laten verwijderen

Wanneer vandalen de gevel van uw huis hebben besmeurd met graffiti zult u deze uiteraard willen laten verwijderen. Het is op verschillende manieren mogelijk om dit zelf te doen, maar u kunt er eveneens voor kiezen om het verwijderen van de graffiti uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Vooral wanneer er sprake is van grote werken is dat een goed idee. In dit geval is de kans namelijk nog groter dat u schade toebrengt aan de ondergevel en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Mocht u voor zo een klus een beroep willen doen op een gespecialiseerd bedrijf is het interessant om vrijblijvend advies te vragen.

Wat kost gevelreiniging?

Achterhaal de exacte kosten voor het verwijderen van graffiti door gebruik te maken van onze offerte service. Laat uw gegevens achter en kom direct in contact met specialisten. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Bekijk ook deze pagina’s:

> Graffiti
> Graffiti en de gezondheid
> Graffiti en de wetgeving
> Graffiti en preventie
> Graffiti en verfsoorten
> Graffiti geschiedenis
> Graffiti soorten
> Graffiti verwijderen
> Graffiti verwijderen beton
> Graffiti verwijderen glas
> Graffiti verwijderen hout
> Is graffiti kunst?
> Milieuvriendelijke graffiti
> Waarom graffiti?
> Zelf graffiti verwijderen
> Offertes