Graffiti spuiten

Is graffiti vandalisme?

Vandaag de dag bestaan er nog steeds grote meningsverschillen over het gebruik van graffiti in het straatbeeld. Veel mensen, vooral ouderlingen, vinden het toepassen van graffiti een vorm van 'vandalisme'.

Kunstenaar aan het werk

Graffiti is tegenwoordig ook niet langer illegaal, maar dient wel verplicht te worden aangebracht op speciaal daarvoor voorziene plaatsen. Verschillende gemeenten hebben er voor gekozen om een aantal plaatsen toe te wijzen waar kunstenaars hun kunsten met graffiti mogen tonen.

Er is pas sprake van vandalisme wanneer er illegale graffiti wordt toegepast. De juridische definitie die onder kopje 'Vandalisme' op www.belgium.be te lezen is luidt als volgt: 'Vandalisme is het moedwillig beschadigen of vernietigen van goederen die eigendom zijn van iemand anders. Voor de daders brengt het in materieel opzicht niets op: ze doen kwaad zonder zich rekenschap te geven van de gevolgen. Meestal doen de daders het uit verveling, wraak of gewoon om te spelen.'.

Bekijk ook 'Graffiti: waar mag het?' op www.politie.be.

Kunst vs. vandalisme

Bovenstaande maakt duidelijk dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen graffiti als kunst en als vandalisme.

In het eerste geval gaat het om tekeningen die worden gemaakt door ervaren artiesten. In het tweede geval gaat het vaak om jongeren die het zien als een schreeuw om aandacht.

Het is jammer dat graffiti mede door de vaak gruwelijke spreuken of tekeningen op plaatsen waar ze niet gewenst zijn zo een slechte naam heeft gekregen, want in de praktijk kan deze moderne vorm van kunst namelijk ook erg mooi zijn.

Illegale graffiti (laten) verwijderen

Wanneer vandalen de gevel van uw huis, winkel of bedrijfspand hebben besmeurd met graffiti zult u deze uiteraard willen laten verwijderen. Het is op verschillende manieren mogelijk om dit zelf te doen, maar u kunt er eveneens voor kiezen om het verwijderen uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Vooral wanneer er sprake is van grote tekeningen is dat een goed idee. In dit geval bestaat namelijk de kans dat u met huis- en tuinmiddeltjes of graffiti remover schade toebrengt aan de ondergevel en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Mocht u voor zo een klus een beroep willen doen op een gespecialiseerd bedrijf dan is het interessant om vrijblijvend advies te vragen.

Wat kost gevelreiniging precies?

Achterhaal de exacte kosten voor uw opdracht door gebruik te maken van onze offerte service. Laat uw gegevens achter en kom in contact met specialisten in uw regio. Gratis en vrijblijvend!